Световната звезда в таекуондото Кимия Ализаде получи български паспорт и ще

...
Световната звезда в таекуондото Кимия Ализаде получи български паспорт и ще
Коментари Харесай

Иранската спортна звезда и бежанка Кимия Ализаде взе български паспорт

Световната звезда в таекуондото Кимия Ализаде получи български паспорт и ще може да се състезава за България Олимпийските игри в Париж през лятото. Това заяви БФ по таекуондо, която показа медалистката от Рио 2016 в края на март.

 Кимия Ализаде се снабди със международна популярност - и отвън спорта, при започване на 2020 година, когато напусна Иран и избяга в Германия. Тя разгласи тогава, че ѝ омръзнало да бъде " употребена за пропагандни цели ", " да живее измежду двуличие, неистини и неправда ". Малко по-късно Би Би Си я подреди измежду 100-те най-влиятелни персони в света. 

Кимия получи предложения от няколко страни, а в Токио 2020 (през 2021 г.) взе участие със статут на бежанка в събирателен отбор. Години по-късно се озова в България, откакто шефът на таекуондото в България Слави Бинев води дълга борба да я притегли.

За първи път в историята на този спорт ще имаме участник на най-големия състезателен конгрес. А първото тестване за Кимия ще бъде европейското състезание, което ще се организира при започване на месец май в Белград.

Ръководството на БФТ изрича голяма признателност към всички институции, които бяха ангажирани с изкарването на нужните документи. По този метод те демонстрираха, че милеят за българския спорт, посочват от федерацията.

Кимия Ализаде е първата жена в историята на Иран, която печели орден на Олимпийски игри - бронз в Рио в категория до 57 кг.

Тя дебютира в България през март, когато се включи в шампионата " Рамус Оупън ", само че изненадващо остана със сребърно отличие. 23-годишната таекуондистка се отдръпна от  финала в кат. 62 кг и първото място зае канадката Леонарда Андрик.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР